K3Delta levert basis voor nieuwe grote zeesluis IJmuiden

Een nieuwe, grote zeesluis bij IJmuiden, aan de ingang van het Noordzeekanaal, is nodig voor de ontwikkeling van de Amsterdamse havenregio. Bovendien is de sluis van groot belang voor nationaal en internationaal goederentransport. K3Delta levert samen met K3Deme de komende twee jaar maar liefst 500.000 ton zand en grind aan Dyckerhoff Basal voor de productie van 300.000 m3 betonmortel die nodig is voor de bouw van deze nieuwe sluis.

Verouderd
Een nieuwe zeesluis biedt ruimte voor het groeiende goederentransport. Het vervoer van goederen via zee neemt toe en schepen zijn steeds groter en vooral breder. De huidige Noordersluis, gebouwd in 1929, is daardoor inmiddels te klein voor een vlotte en veilige doorstroming. De sluis bereikt bovendien in 2029 het einde van haar technische levensduur. Na ingebruikname van de nieuwe, grote zeesluis, stellen we de Noordersluis buiten bedrijf.

Internationale allure
Door de bouw van de nieuwe zeesluis behoudt de Amsterdamse havenregio haar internationale allure. De Amsterdamse havenregio is niet alleen belangrijk voor Noord-Holland maar ook voor de Nederlandse en Europese economie. Deze regio vervult immers een grote rol in de verbinding met het Europese achterland.

Grondstoffen van K3Delta als fundament
De nieuwe zeesluis wordt 70 meter breed, 500 meter lang en 18 meter diep. De bouw is begin 2016 gestart en de nieuwe zeesluis is eind 2019 beschikbaar voor de scheepvaart. De levensduur van de nieuwe sluis is 100 jaar. Er is voor de bouw van de nieuwe zeesluis 500.000 ton zand en grind nodig. Dit zand en grind wordt gebruikt voor de productie van 300.000  m3 betonmortel die nodig is voor de bouw van deze nieuwe sluis. K3Delta beschikt over een groot netwerk van locaties in Nederland waar grondstoffen met specifieke kwaliteiten voor specifieke doeleinden worden geproduceerd. Derhalve kan K3Delta leveringszekerheid bieden, hetgeen in dit soort omvangrijke projecten een vereiste is.

Uitkijkpunt
Om de bouwwerkzaamheden van dichtbij te bekijken, is er een uitkijkpunt gebouwd ten noorden van de Noordersluis. Het uitkijkpunt is 12 meter lang, 3 meter breed en 6 meter hoog. Op het plateau kunnen maximaal 50 mensen staan om de werkzaamheden te volgen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over het totale project? Bekijk dan de website van Rijkswaterstaat voor alle ins- en outs. Wilt u meer weten over de bijdrage van K3Delta? Wij staan u vanzelfsprekend graag te woord. U kunt contact opnemen met onze afdeling verkoop via telefoonnummer 024 348 88 00 of per mail via info@k3delta.nl.

Zeesluis IJmuiden Huidig

Huidige situatie

Zeesluis IJmuiden Toekomst

Toekomstige situatie