Gezellige drukte tijdens open dag Lingemeren

De transportbanden staken hoog en statig uit de zandveredelinginstallatie en vormden het imposante decor van de ‘open dag Lingemeren’ op zaterdag 1 juli. Op ons terrein van K3Delta in Echteld hadden we een tiental tenten geplaatst met daarin diverse informatiepunten. Op het grindplein voor de tenten stonden picknicktafels en kon men één of meer sandwiches eten die voortdurend werden geserveerd, er stonden schalen met appels zoals je dat in de Betuwe kunt verwachten en er waren vele soorten koffie die in een mobiele koffiekraam werden gezet, uiteraard aangedreven op groene stroom. En ofschoon de zon zich nauwelijks liet zien bleef het de hele dag droog en was de temperatuur aangenaam. Kortom: het was een gezellige drukte.

Ongeveer 200 belangstellenden vanuit de omgeving, lokale bestuurders en stakeholders waren naar het zandwingebied gekomen om zich te laten informeren over de voortgang van Lingemeren en de huidige realisatie van Lingemeer 2, tegenwoordig genoemd Blauwe Kampseplas; een voortzetting van onze eerdere gebiedsontwikkelingsprojecten.

Er werden tijdens de open dag diverse rondleidingen gegeven: zo kon men samen met landschapsarchitect Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld naar het terrein fietsen waarop het in aanleg zijnde landgoed Lingedael wordt gerealiseerd, nu nog een glooiende zandvlakte met enkele waterpartijen maar waar de eerste contouren zichtbaar zijn. Ook gaf Van Gelderen in één van de tenten op het hoofdterrein een indrukwekkende presentatie van het plan, zowel qua opzet als qua inrichting die voor 90% uit inheemse beplanting en voor de rest uit exoten zal bestaan. Van Gelderen prees K3Delta om goed opdrachtgeverschap. “Het komt zelden voor dat men meer doet dan men geacht wordt te doen. Duurzaamheid weegt zwaarder dan kwaliteitsconcessies uit kostenbesparing.”

Met bootjes kon men op de plas de zandzuiginstallatie bekijken en werd het winproces uiteengezet door diverse collega’s. Uiteraard stond veiligheid voorop en werden zwemvesten uitgereikt voordat men instapte. Behalve maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben we veiligheid hoog in het vaandel.

Terwijl kinderen zich, al dan niet samen met hun ouders, op een shovel lieten fotograferen, zich in één van de tenten lieten schminken of knutselden, konden geïnteresseerden onze ontwikkelingsplannen in de tent van K3Delta bekijken of zich laten informeren over het rendement van zonne-energie in de stand van Gelderse Natuur- en Milieufederatie.

Voormalig akkerbouwer Van Hilten was twee keer betrokken bij een grondruil: “Zakelijk gezien waren het stevige onderhandelingen, de eerste keer ontbrak het me bovendien aan ervaring hiermee. Maar met K3Delta valt goed zaken te doen en uiteindelijk hebben beide partijen naar volle tevredenheid een deal kunnen sluiten. Mijn zoon kan het akkerbouwbedrijf op een ander perceel voortzetten en K3Delta kan haar plannen verder ontwikkelen.”

Secretaris Peter Schurink van Belangenvereniging Lingemeer is tevreden over de goede relatie met K3Delta: “Al zitten we nog wel op een toegezegd wandelpad te wachten, we juichen de aanleg van de Blauwe Kampseplas en de nieuwe biotoop toe.” Zijn echtgenote vult aan: “Na aankoop van de grond stond ons huis er met drie maanden inclusief aangelegde tuin. Het is hier fantastisch wonen, we genieten van de omgeving en het uitzicht en de kinderen komen graag om te zwemmen of te surfen.”

Tijdens de open dag is de gloednieuwe brochure uitgereikt alsmede een brochure over de werkwijze van zandwinning. Deze brochures vindt u hier in pdf. en kunt u, indien gewenst, aanvragen per mail via m.sanders@k3delta.nl.
K3Delta_Lingemeren webversie
K3Delta_Zand webversie

Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag!

_MG_2938 _MG_3116 _MG_2981 _MG_3047 _MG_3041 _MG_3210 _MG_3011 _MG_2894 _MG_2834 _MG_2828