Uniek kunstproject ‘Raven in de Waard’ onthuld

Op vrijdag 6 oktober werd op de zandwininstallatie in de Millingerwaard het kunstwerk ‘Raven in de waard’ onthuld. Het kunstwerk bestaat uit een viertal raven van drie meter hoog die bovenop de installatie zitten, elk in een karakteristieke houding en fungerend als windvaan. Het kunstwerk komt voort uit de gezamenlijke wens van de gemeente Berg en Dal en K3Delta om de zandwininstallatie te verrijken met een kunstwerk. K3Delta-directeur Jan Willem van de Kamp en wethouder Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal onthulden de raven officieel. Bij de opening waren meer dan 100 buurtbewoners, genodigden van betrokken partijen en andere belangstellenden aanwezig.

Gezamenlijke wens
Het kunstproject werd bedacht en uitgevoerd door stichting Kunst in Millingen, in samenwerking met ontwerpbureau Van Bindsbergen-Visser. Fons van Bindsbergen nam de aanwezigen mee in het verhaal van de raaf. De raven op de installatie zijn de verbindende factor in de relatie tussen natuur, recreatie en techniek. De raaf, die in vele legenden en fabels symbool staat voor samenwerking en communicatie, was ruim anderhalve eeuw geleden nagenoeg uitgestorven. De laatste jaren wordt de vogel weer in toenemende mate gesignaleerd in natuurgebieden. Het kunstwerk symboliseert ook de wens dat de raaf in de toekomst weer terugkeert in de Millingerwaard.

Educatief project
Bij het kunstwerk is een bijzonder vormgegeven boekje uitgegeven. Ook is er een educatieve en creatieve opdracht aan dit kunstproject gekoppeld. Zes basisscholen uit Groesbeek, Millingen, Ooij, Leuth, Kekerdom en Beek hebben daaraan meegedaan. Zij kregen onder andere gastlessen van kunstenaars over raven en gingen aan de slag om zelf een ravenkunstwerk te maken. Tijdens de onthulling afgelopen vrijdag, kregen alle scholen die hebben meegedaan een rondleiding aangeboden over de zandwininstallatie in de Millingerwaard.